Propòsit de Molló Parc
Sensibilitzar els humans envers els animals i els seu hàbitat.
Per assolir aquest propòsit adquirim els següents compromisos:
COMPROMÍS AMB LA SENSIBILITZACIÓ DE TOTS ELS PÚBLICS
Creiem que un centre com Molló Parc és un espai ideal per sensibilitzar l’opinió pública sobre la problemàtica en la conservació de la fauna i de la biodiversitat en general, així com dels seus hàbitats naturals.
Es per això que un dels objectius principals del Molló Parc és sensibilitzar en la problemàtica de la conservació de la fauna silvestre a través de tots els mecanismes que estan en les nostres mans als visitants de totes les edats a través de diferents iniciatives segons la seva tipologia:
- Les visites escolars a través de programes educatius i guiatges específics d’informació i sensibilització de les espècies, comportaments cívics a la natura, etc. Per poder transmetre a les futures generacions la fragilitat dels ecosistemes naturals i la incidència que l’activitat humana té sobre aquests. És per aquest motiu que existeix un programa educatiu dissenyat per a escolars de diferents edats. Aquest, s’ha enfocat a l’estudi i el coneixement de la flora i la fauna del bosc mixt dels Pirineus, així com els problemes mediambientals de la zona.
- El visitant particular a través dels mateixos cartells informatius que es troben al llarg de la visita així com exposicions semi permanents i informacions diverses en la seva caseta informativa. Així com des de la mateixa web del parc i de les xarxes socials.
Des del Molló Parc estem convençuts que el fet d’aproximar i tenir un millor coneixement dels animals del nostre entorn farà inevitablement que sorgeixi un desig més gran de protegir-los a ells i per tant, al seu hàbitat natural: muntanyes, prats, rius, i la natura en general. És per això, per fer la visita més real i més semblant a una passejada per la natura i als animals que hi podem trobar en llibertat, s’ha intentat projectar la menor presencia possible de barreres físiques i oferir així al visitant una experiència més autèntica i immersiva a un bosc mixt del Pirineu, donant coneixement també de la flora autòctona de la zona.
S’incentiva als visitants a fer una visita d’observació d’espècies i gaudint de l’entorn natural que els envolta, sense pressa, amb actitud discreta i respectuosa i així poder gaudir realment de l’experiència i dels habitants del parc.
Al inici i final de la vista hi ha la “caseta informativa” on es troben diferents plafons informatius de civisme a la natura, exposicions informatives itinerants d’espècies autòctones amenaçades o no, conservació d’hàbitats naturals, explicació dels projectes de conservació en que es col·labori en aquell moment, exposicions naturals, etc. Per tal de sensibilitzar al visitant en la protecció de la vida animal y els seus entorns naturals enfront de les actuacions humanes.
Conseqüentment a la nostra botiga també s’hi trobaran objectes per a l’observació animal, peluixos de material reciclat, llibres pedagògics per seguir en l’educació sobre l’entorn després de la visita al parc.
També es col·labora amb una entitat d’Educació Ambiental pels guiatges d’escoles i grups, així com amb altres entitats públiques i privades per fer activitats concretes d’educació i sensibilització en matèria de conservació de la fauna silvestre.
COMPROMÍS AMB LA CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT
En vers a la conservació de la fauna silvestre i de la biodiversitat en general, el parc actua en els següents aspectes:
- Té una funció de reservori genètic.
- És un Centre autoritzat col·laborador amb els Centres de Recuperació de Fauna de la Generalitat, en cas de que un animal esdevingui irrecuperable (no pot tronar a alliberar-se a natura per les lesions ocasionades), si el parc té la instal·lació pertinent es deriva o es valora l’adequació d’una instal·lació o inclús creació d’una nova instal·lació (com va ser el cas de la instal·lació del Teixó creada el 2020).
- Col·labora, puntualment ( només si es dona el cas, ja que la nostra funció no és la reproducció), en programes de reintroducció/repoblació (ex. de 2 ducs nascuts al parc de progenitors irrecuperables que el 2020 a través d’un dels Centres de Recuperació de Fauna Salvatge de la Generalitat es varen introduir a natura i dels qual es fa un seguiment).
- Participa en la conservació d’espècies amb plans d’actuació a l’habitat salvatge. Projectes ex-situ del parc. (ex. Any 2024-2025 participa, entre altres, amb col·laboració amb el Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser, en el programa de conservació de la perdiu blanca, espècie vulnerable, classificada com espècie autòctona amenaçada i protegida).
COMPROMÍS AMB EL BENESTAR DELS ANIMALS
- Des de l’inici el parc es va crear per acollir sobretot espècies autòctones, també s’han incorporat algunes Ibèriques i/o europees, de tal manera que el fet de que els habitants del parc estiguin en el seu hàbitat natural o en condicions que si assemblen molt, afavoreix intrínsecament el seu propi benestar, ja que creixen en el seu propi ecosistema i hi estan perfectament adaptats. Per aquesta mateixa raó les instal·lacions es projecten pensant en les necessitats de cada espècie a la natura seguint les recomanacions més estrictes de les institucions europees que elaboren les guies de maneig d’animals salvatges; i tot l’equip treballem perquè puguin mostrar al màxim les seves conductes naturals tot i està en un recinte limitat, cosa molt important pel seu benestar.
- Els cuidadors i el veterinari del Parc vigilen constantment la salut dels animals, se’ls proporciona una dieta supervisada per una experta en nutrició animals, així com es col·labora amb experts en comportament i benestar animal per dissenyar programes d’enriquiment ambiental a fi i efecte que puguin mostrar aquestes conductes necessàries pel seu benestar tot i la presència de persones, ja que algunes espècies poden tenir un comportament més tímid en presència humana.
COMPROMÍS EN REDUIR EL NOSTRE IMPACTE AMBIENTAL
Per tal de minimitzar la producció de residus, potenciar el reciclatge i reutilitzar el possible:
- Instal·lació de papereres de reciclatge a les àrees de pic-nic.
- A nivell intern es seleccionen els residus en els diferents materials (envasos, paper, matèria orgànica, vidre, general, deixalleria: piles, bombetes, etc.).
- En els bars s’utilitzen envasos reciclables i material de productes reciclat, així com se n’optimitza la utilització intentant limitar-la al mínim o segons petició específica.
- Lluitem per no llençar menjar: en temporada mitja i baixa en els bars només es fan menjars sota comanda. I en alimentació dels animals es pacten col·laboracions amb empreses que tenen excedents o aliments invendibles (ex. Fruita tocada que les grans superfícies o que el sector HORECA (Hotels, Restaurants i Cafeteries) no vol).